lördag 9 februari 2013

Jordgubbsgodis! Mums!

Gelérutor med jordgubbssmak.


Så var det lördag igen...... Snart dags för kvällens lördagsgodis till barnen. Tyvärr har vi inte hittat något godis i handeln som är fritt från majs, vete eller ris. Det mesta tycks innehålla glukossirap (som kan vara baserat på någon av de nyss nämnda). Tom de finaste ekologiska godispåsarna i affären innehåller antingen majs, ris eller vete i någon form.

Så, vad göra? Jo, självklart gör vi vårt eget godis. Nedan följer ett recept på gelégodis med jordgubbssmak. Visst innehåller det en hel del socker, men lite godis på lördagen hör liksom till. Dessa blir underbart goda!!


Gelérutor med jordgubbssmak (Blir ca 50-60 st)


Ta fram en liten rektangulär eller fyrkantig form.
Vi använder en som är ca 25 * 10 cm.

Klä formen med bakplåtspapper.

Mät upp ca 1 liter frysta jordgubbar (ca 500 gram).

Lägg dem i en skål och tina dem i micron. 

När de är tinade mäter de upp ca 0,5 liter.


Häll ner de tinade jordgubbarna i en ganska vid
kastrull och tillsätt 3,5 dl syltsocker. Mixa gärna
jordgubbsröran en stund med en stavmixer.

Koka upp under omrörning. Koka ganska kraftigt
i ca 20-25 minuter (ibland ännu lite längre) och rör om
noggrant hela tiden. Sätt ner temperaturen något
 i slutet av koktiden för att undvika att det bränns vid.

Smeten ska bli rejält tjock och kletig. Man får
verkligen använda musklerna för att röra
om i slutet. Man ska nästan tänka att "nu har jag
nog kokat det för länge". Men det har man inte!
Det ska vara en fast smet som fastnar på sidorna.
 

Häll upp smeten i den bakpappersklädda formen.
Låt svalna ordentligt. Gärna i kylskåp över natten.

Ta ut gelébiten från bakplåtspappret. Du ska nu
hålla en rejäl "klump" i handen. Jämna till biten lite,
dvs klipp bort ojämna kanter om du tycker det finns
sådana.


Klipp gelébiten i långa remsor. 

Klipp sedan remsorna på andra ledden till små fyrkanter. 

Rulla fyrkanterna i rejält med strösocker.

Förvara i burk med tättslutande lock i rumstemperatur.
Det blir ca 50-60 st.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar