lördag 23 februari 2013

Saftig chokladsockerkaka!

Saftig chokladsockerkaka!


Ibland smakar det extra gott med en bit chokladsockerkaka till fikat. Denna kaka går nästan inte att misslyckas med. Den brukar bli hög och fin (ja faktiskt "ge-bort-fin") och saftig! Mums!


Smörj en sockerkaksform med smör eller valfri olja
och bröa med po-fiber.

Knäck 4 ägg i en bunke. Tillsätt 2 dl socker samt
1,5 tsk vaniljsocker och vispa sedan ordentligt.....


.....tills smeten är såhär fluffig och fin.

Blanda sedan de torra ingredienserna i en bunke bredvid:
Knappt 1,5 dl potatismjöl (ca 90 gram)
1 tsk Fibrex (Detta kan uteslutas. Kakan blir god ändå.
Fibrex gör att kakan håller ihop lite bättre).
4,5 msk kakao (ca 30 gram kakao)
1,5 tsk bakpulver
Rör runt tills dessa torra ingredienser blandat sig väl.

Vänd ner de torra ingredienserna så varsamt du kan.
Vispa försiktigt tills allt är blandat ordentligt.

Om du tillsatte Fibrex bland de torra ingredienserna,
tillsätt i så fall 0,5 dl mjölk (eller vatten).
Om du inte hade med Fibrex bland de torra ingredienserna
så behöver du inte tillsätta någon vätska.  

Häll upp smeten i den bröade sockerkaksformen. 

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 25-30 min.
OBS! Var observant på att gräddningstiden verkligen kan
variera. Vi har en väldigt effektiv varmluftsugn och när vi
bakar denna kaka brukar det räcka med knappt 25 minuters
gräddningstid.

Stjälp upp kakan på ett fat.

Vänd den gärna om genom att hålla en tallrik eller ett
fat mot undersidan på kakan när du vänder den.

Sikta gärna lite florsocker över kakan.

Så här fint kan det bli!

 

Nu - bara att skära upp och njuta!
Tips! Kakan kan med fördel ätas med en klick
vispad grädde om man vill!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar