fredag 25 januari 2013

Potatisknäcke


Efter ett antal veckor utan någon form av smörgås eller knäckebröd var längtan hos vår son väldigt stor efter något man kunde bre lite smör på och ta ett bett av. Hmmmm tänkte jag...... borde man inte kunna göra knäckebröd baserat på potatis i någon form. Potatis är dessutom förhållandevis fiberrikt. Alltså bra för magen. Vi sökte först efter allergirecept på nätet, men hittade inget av intresse.

Efter att ha experimenterat ett par gånger kunde vi servera vår son en typ av knäckebröd som han kommenterade på följande vis: "Mums, det smakar ju som sådana där sombrerosar"!! (Ni vet snacksen gjorda på majs.) Han hade rätt!! Smaken är faktiskt snarlik dessa goda majssnacks.

Vår son kunde äntligen få ett knäckebröd till frukost och kvällsmat med lite smör och pålägg. Fantastiskt!! Knäckebrödet har även varit väldigt bra som tillbehör till måltid eller bara som det är som snacks. Det har blivit så poppis här hemma att vi ibland äter av det allihop - som snacks framför TV:n. Det är perfekt att ha ihop med en dip eller varför inte dippa det i lite guacamole.

Här kommer receptet:

Potatisknäcke (150 grader, ca 55 min, blir ca 20 st "knäckebrödsfyrkanter")

1. Häll 1,5 dl pofiber (ca 27 gram) i en bunke.

2. Tillsätt 1,5 dl potatismjöl (ca 90 gram).

3. Tillsätt, om du vill, knappt 1 tsk bakpulver. (Detta steg kan uteslutas. Vi tycker knäcket blir lite mer poröst med bakpulver).

4. Blanda runt noga.

5. Häll i 1.75 dl vatten och blanda runt.

6. Tillsätt 0,5 dl olivolja. Blanda runt igen.

7. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll ut
degen. Den ska nu vara något smulig.

8. Tryck ihop den lite med händerna och forma
den gärna till en rektangel.

9. Ta ytterligare ett bakplåtspapper och lägg ovanpå degen.

10. Platta ut degen mycket tunt! Använd kavel
eller händerna. Degen ska vara så tunn att det
nästan går hål på den.

11. Strö över 0,5 msk halvssalt och "ruta" därefter degen med en kniv så blir det lättare att dela det i bitar sen.

12. Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader ca
55 min (Gräddningstiden kan variera. Vi har varmluftsugn
 och ibland räcker det med 50 min för oss). Knäckebrödet
reser sig lite i ugnen och ska vara lite buckligt. Det är
helt i sin ordning.

13. Nu är knäckebrödet färdigt att avnjutas.
Förvara i tättslutande kakburk. Mums!!

TIPS!! Om du strör lite riven ost över knäcket i slutet av gräddningstiden, får du världens godaste ostknäcke!


Nedan följer bilder på de olika stegen i bakningen av knäckebrödet:


Häll 1,5 dl pofiber (ca 27 g) i en bunke. 


Tillsätt 1,5 dl potatismjöl (ca 90 g) samt om

du vill, 1 tsk bakpulver. Vi tycker knäckebrödet

blir något sprödare med bakpulver, men detta

kan uteslutas.  


Rör runt noga.




Tillsätt 1,75 dl vatten. 




 

Blanda runt och tillsätt därefter olivoljan (0,5 dl).




Rör runt igen.



Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och häll ut degen.

Den ska nu vara lite smulig.



"Forma"/ tryck ihop degen lite, gärna till en rektangel.



Lägg ytterligare ett bakplåtspapper ovanpå degen och platta ut

med kavel eller med händerna.



Degen ska vara mycket platt.

Nästan så det går hål på den.



Strö över 0,5 msk havssalt och "ruta" degen med en kniv.



Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader, ca 55 min.

Gräddningstiden lär lite beroende på hur effektiv ugnen är.




Nu är knäcket klart! Det ska resa sig och bli lite buckligt.





Bryt knäckebrödet i bitar och förvara i kakburk

med tättslutande lock.





Avnjut som det är eller med smör, ost och

svart vinbärsmarmelad till en härlig kopp te.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar