Nykokt sagogrynsgröt. Äts bäst nykokt. |
Eftersom jag och min son - före allergin - ganska ofta brukade frossa i risgrynsgröt här hemma, blev saknaden stor efter just denna rätt, när det stor klart att han inte heller tålde ris. Dessutom brukade vi göra vår egen risifrutti och ris à la malta på överbliven gröt. Perfekta mellanmål efter skolan. Men så en dag läste jag i en tidning om sagogryn, (=potatisgryn), som användes mycket "förr i tiden", exempelvis i fruktsoppor.
Ett paket sagogryn inhandlades (OBS! Paketen är väldigt små. Bra att veta när man letar efter dem bland hyllorna i affären) och efter lite experimenterande hade vi ett fullgott substitut till vår älskade risgrynsgröt och även till risifruttin och ris à la maltan.
Sagogrynsgröten är godast när den är alldeles nylagad. Den har då en perfekt "grötkonsistens", men har en tendens att bli lite klibbig och geleaktig i konsistensen när den svalnat. Detta är dock inget problem, eftersom det som blir över (OM det blir något över) är perfekt att göra risifrutti och ris à la Malta av. Blanda bara ner vispad grädde och saken är biff!
Sagogrynsgröt med mjölk. |
"Risifrutti" à la sagogryn med jordgubbssylt. |
"Ris" à la Malta på sagogryn med saftsås. |
Hur gör man då för att laga denna fantastiska gröt? Det är busenkelt! Nedan följer receptet:
Sagogrynsgröt (4-6 portioner)
Häll 8 dl mjölk i en kastrull. |
Slå i 2 dl sagogryn. |
Koka upp under noggrann omrörning och koka tills det hela har blivit till en tjock gröt. |
Dra ifrån kastrullen från plattan. Tillsätt 2 msk socker. Rör om. |
Tillsätt 1 krm salt. Rör om. |
Tillsätt 1,5 tsk vaniljsocker. Rör om. |
Lägg slutligen i en klick smör (Detta kan uteslutas om man vill). Rör om. |
Nu är det bara att njuta av den nykokta gröten. Antingen om den är, eller med kanel, färska bär eller lite sylt. |
För att göra "Risifrutti" eller "Ris" à la Malta, av det som blivit över (OM det blir något över) - alltså när gröten har svalnat - tillsätter man lättsockrad vispad grädde:
Vänd ner den vispade grädden så fint du kan. Ibland kan det vara bra att röra med en stor gaffel. Går utmärkt att förvara i kylskåp flera dygn. Mums! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar