söndag 27 januari 2013

"Risifrutti", "Ris" à la malta & "Risgryns"gröt utan ris.....



Nykokt sagogrynsgröt. Äts bäst nykokt.

Eftersom jag och min son - före allergin - ganska ofta brukade frossa i risgrynsgröt här hemma, blev saknaden stor efter just denna rätt, när det stor klart att han inte heller tålde ris. Dessutom brukade vi göra vår egen risifrutti och ris à la malta på överbliven gröt. Perfekta mellanmål efter skolan. Men så en dag läste jag i en tidning om sagogryn, (=potatisgryn), som användes mycket "förr i tiden", exempelvis i fruktsoppor.




Ett paket sagogryn inhandlades  (OBS! Paketen är väldigt små. Bra att veta när man letar efter dem bland hyllorna i affären) och efter lite experimenterande hade vi ett fullgott substitut till vår älskade risgrynsgröt och även till risifruttin och ris à la maltan.

Sagogrynsgröten är godast när den är alldeles nylagad. Den har då en perfekt "grötkonsistens", men har en tendens att bli lite klibbig och geleaktig i konsistensen när den svalnat. Detta är dock inget problem, eftersom det som blir över (OM det blir något över) är perfekt att göra risifrutti och ris à la Malta av. Blanda bara ner vispad grädde och saken är biff! 



Sagogrynsgröt med mjölk. 


"Risifrutti" à la sagogryn med jordgubbssylt.


"Ris" à la Malta på sagogryn med saftsås. 

Hur gör man då för att laga denna fantastiska gröt? Det är busenkelt! Nedan följer receptet:


Sagogrynsgröt (4-6 portioner)



Häll 8 dl mjölk i en kastrull. 


Slå i 2 dl sagogryn. 


Koka upp under noggrann omrörning och
koka tills det hela har blivit till en tjock gröt.


Dra ifrån kastrullen från plattan. Tillsätt 2 msk socker.
Rör om.


Tillsätt 1 krm salt. Rör om.


Tillsätt 1,5 tsk vaniljsocker. Rör om.  


Lägg slutligen i en klick smör (Detta kan
uteslutas om man vill). Rör om.


Nu är det bara att njuta av den nykokta gröten.
Antingen om den är, eller med kanel, färska bär
eller lite sylt.

För att göra "Risifrutti" eller "Ris" à la Malta, av det som blivit över (OM det blir något över) - alltså när gröten har svalnat - tillsätter man lättsockrad vispad grädde:



Tillsätt lättsockrad vispad grädde till den avsvalnade gröten.
Om man vill göra "Risifrutti" eller "Ris" à la Malta på hela
satsen, blir det lagom med 3-4 dl uppvispad grädde.
Vid mindre mängd gröt, anpassa själv mängden vispad
grädde tills du tycker konsistensen känns lagom.  

Vänd ner den vispade grädden så fint du kan.
Ibland kan det vara bra att röra med en
stor gaffel. Går utmärkt att förvara i kylskåp
flera dygn. Mums!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar