Häromdagen lyckades vi baka en väldigt god kladdkaka helt utan vetemjöl! Vi ersätter som vanligt vetemjölet med potatismjöl, po-fiber, mandelmjöl och psyllium.
Recept Kladdkaka
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en form (gärna en med löstagbar kant, men det går även med en sockerkaksform) med smör och po-fiber.
3. Vispa 2 ägg med 3 dl socker. Tillsätt 1,5 tsk vaniljsocker och vispa igen.
4. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke eller tallrik:
Knappt 1 dl potatismjöl (50 gram)
Knappt 1 dl mandelmjöl (30 gram)
1 msk po-fiber (3 gram)
1 tsk psyllium (85% kostfiber - köpes på påse. Tillverkare: Finax - obs, detta är som ett pulver - inte i fröform!).
1 nypa salt
4 msk kakao
5. Rör ner de torra ingredienserna i äggvispet.
6. Smält 100 gram smör och tillsätt även detta.
7. Häll upp i formen och grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter beroende på ugn och val av form.
Låt svalna och sikta eventuellt över lite florsocker. Jättegod med en klick lättvispad grädde eller en kula vaniljglass.
Njut!
En höstdag vaknade vår gräsallergiske 11-årige son med halsont, illamående och magont som inte ville gå över. Efter veckor med utredning visste vi fortfarande inte vad som var fel. Då bestämde vi oss för att utesluta vete, korn, råg, havre, ris, majs, baljväxter, lök mm. ur kosten. Tillståndet förbättrades dramatiskt. Kunde det röra sig om korsallergi mot allt som är besläktat med gräs? Här har vi samlat recept som vi numera inte klarar oss utan. Välkomna att ta del av våra erfarenheter.
måndag 19 augusti 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar