måndag 19 augusti 2013

Kladdkaka (utan vetemjöl)

Häromdagen lyckades vi baka en väldigt god kladdkaka helt utan vetemjöl! Vi ersätter som vanligt vetemjölet med potatismjöl, po-fiber, mandelmjöl och psyllium.




Recept Kladdkaka

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj en form (gärna en med löstagbar kant, men det går även med en sockerkaksform) med smör och po-fiber.
3. Vispa 2 ägg med 3 dl socker. Tillsätt 1,5 tsk vaniljsocker och vispa igen.
4. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke eller tallrik:

Knappt 1 dl potatismjöl (50 gram)
Knappt 1 dl mandelmjöl (30 gram)
1 msk po-fiber (3 gram) 1 tsk psyllium (85% kostfiber - köpes på påse. Tillverkare: Finax - obs, detta är som ett pulver - inte i fröform!).
1 nypa salt
4 msk kakao

5. Rör ner de torra ingredienserna i äggvispet.
6. Smält 100 gram smör och tillsätt även detta.
7. Häll upp i formen och grädda mitt i ugnen ca 25-30 minuter beroende på ugn och val av form.

Låt svalna och sikta eventuellt över lite florsocker. Jättegod med en klick lättvispad grädde eller en kula vaniljglass.

Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar