måndag 19 augusti 2013

Mandelsockerkaka

Här kommer ett recept på en sockerkaka helt utan vetemjöl. Vi har i stället använt mandelmjöl, potatismjöl, po-fiber samt psyllium. Kakan är ganska lik en vanlig sockerkaka, men faktiskt snäppet saftigare, matigare och på sätt och vis godare.




Mandelsockerkaka

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en sockerkaksform med smör och po-fiber.
3. Vispa 2 ägg med 2 dl socker pösigt. Tillsätt 1,5 tsk vaniljsocker. Vispa igen!
4. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål bredvid:

4 dl mandelmjöl
0,5 dl potatismjöl
1 dl pofiber
1,5 tsk psyllium (85%kostfiber - ett psylliumpulver . Köpes i påse. Tillverkare: Finax - obs, detta är som ett pulver - inte i fröform! Gör att kakan håller ihop lite bättre. Det går att baka utan psyllium, men då blir kakan lite smuligare.
1,5 tsk bakpulver

5. Sikta / vänd ner de torra ingredienserna i smeten. 
6. Smält 50 gram smör och blanda detta med 1 1/4 dl mjölk. Tillsätt detta till smeten.
7. Häll smeten i formen.
8. Grädda mitt i ugnen 25-35 minuter beroende på ugn. Prova med sticka. Är stickan kladdig så är kakan inte färdig.
9. Njut! Kakan är god att äta som den är, men blir också jättegod att förvara i kylskåp och servera med en klick vispad grädde. Då blir det lite åt "mazarintårtehållet".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar